På barnets 1 års fødselsdag vandrer tankerne hos mange mødre og fædre tilbage til den dag, barnet kom til verden. Tiden står atter stille et øjeblik – ligesom da barnet landede i sin mors arme – og minderne om de første timer, dage og uger vælter frem.

Det kan især for mødre forekomme næsten uvirkelig, at et helt år er gået. Mange mødre plejer at sige, nætterne var lange, men dagene korte og sådan føles det virkelig også.

Men hvordan fejrer man den første fødselsdag på den bedste måde? Barnet er vokset uendelig meget de forgangne 365 dage, men det er alligevel begrænset hvor meget, den lille opfatter af festlighederne – så hvor meget skal man gøre ud af det?

Her får du 5 gode råd til en 1 års fødselsdag på barnets præmisser, som I kan mindes hvert år fremover.

Hold barnets 1 års fødselsdag, når I har tid

Indrømmet. Når det kommer til stykket, er det nok mest for de voksnes skyld, at en 1 års fødselsdag markeres. Her og nu er det i hvert fald næppe noget barnet tillægger nogen værdi og mange børn har det i øvrigt bedst med, at alting er som det plejer.

Når det så er sagt, så vil barnet helt sikkert nyde opmærksomheden og kærligheden fra forældre, bedsteforældre og andre kendte ansigter. For barnet er datoen dog ikke så relevant. I kan derfor med fordel flytte fejringen af barnets 1 års fødselsdag på en hektisk torsdag, hvor I er sent hjemme – til lørdag formiddag hvor barnet er veludhvilet og veloplagt.

Gør det nemt for jer selv

Det kan være fristende at kaste sig ud i et stort kageprojekt med afsæt i en smuk lagkage fra Pinterest eller begynde at udskære sjove frugtdyr til dagplejen eller vuggestuen. Når alt kommer til alt, er barnet dog ligeglad og vil med garanti hellere sætte tænderne i den velkendte smag af en blød bolle med smør end en fondantkage i flotte farver.

Gem derfor gerne kreativiteten til barnet er ældre, brug sparsomt med tid i køkkenet og indsnus i stedet den sidste lille rest af baby, inden dit barn tumler ind i sit 2. leveår. Brug for eksempel denne opskrift på verdens nemmeste boller eller køb dig til en vandbakkelseskagemand hos den lokale bager. Så får du overskud til noget andet i stedet. Der er jo som bekendt en masse andre ting at bruge tid på med en lille krudtugle i huset.

Der hører lagkage til en 1 års fødselsdag

I nogle familier er det fast tradition, at barnet på sin 1 års fødselsdag får sin helt egen lagkage, der kan cake-smashes, mens familien tager billeder og er godt underholdt. Det giver en del rengøring og oprydning, for det meste kage ender på barnet og møblerne og ikke i barnets mave.

Du kan dog gøre det så nemt som muligt for dig selv ved at dække gulvet omkring barnets stol til med avispapir, som er lige til at smide ud efter brug. Du kan også sørge for at holde kagen så lille som mulig ved at udstikke små kagebunde med et glas i én stor lagkagebund og sørge for ingredienserne er nemme at få af tøj og møbler.

Her er flødeskum og æblemos rigtig godt fyld. Æblemosen tilfører minimal farve i forhold til jordbærmos og flødeskum tørres nemt af. Brug eventuelt babymos som fyld. Så undgår du en masse sukker.

Spar på gaverne til den første fødselsdag

Gaver skal der til – men da du sikkert er lige så shoppelysten som de fleste andre mødre og fædre, mangler dit barn måske ikke rigtig noget. Samtidig kan de færreste 1-årige fødselarer holde interessen fanget til pakke den ene gave op efter den anden, og kun få forstår konceptet.

Ja, faktisk kan nogle børn regere helt fortvivlet på al den forventning, der følger med fra de voksnes side, når de bliver præsenteret for en hel bunke gaver.

Du kan derfor med fordel nøjes med at ønske dig mindre ting og i stedet ønske dig penge til en børneopsparing eller en almindelig opsparing, som I senere kan benytte til at indkøbe større og dyrere legesager. Eksempelvis udendørs legetøj som gyngestativ og legehus.

Mangler du idéer til, hvad du kan ønske dig i gave til dit barns 1 års fødselsdag, kan du hente inspiration online. F.eks. på Gaveinspiration.dk

Vil du som forælder gerne give dit barn en særlig, mindeværdig gave til den første fødselsdag, kan du se dig om efter personlige gaver, som kan følge barnet i mange år fremover. Her er en navnetavle en både sød og oplagt gaveidé, hvis dit barn ikke allerede har en. Dem kan du læse om her

Put barnet som I plejer

Mange børn trives bedst med rutiner – og jo bedre og mere naturligt de sover i dagtimerne, jo bedre sover de som regel også om natten. Husk derfor på, at en 1 års fødselsdag er barnets dag, og hav derfor også barnet i fokus. Også selvom bedsteforældrene synes, det er kedeligt, at barnet efter en times fest og gæster allerede er klar til en lur.

Brug eventuelt tiden hvor barnet sover til at kigge på billeder sammen fra fødslen, den første tid og barnets første år. Det er ufattelig hyggeligt og du vil helt sikkert have en masse billeder, digitale som fysiske, som bedsteforældre og andre familiemedlemmer slet ikke har set endnu.

På den måde bliver barnets 1 års fødselsdag en dejlig og hjertevarm dag for både store og små samt noget I kan tænke tilbage på igen og igen. Og inden I ser jer om, er der gået endnu et år!