Det er altid en stor dag, når barnet har fødselsdag. Når din guldklump bliver 3 år, er han eller hun selv bevidst om, at det er en speciel dag, der involverer både kage og gaver. Derfor skal der naturligvis vælges de bedste gaver til fødselsdagsbarnet. Her har vi lavet en kort guide med gode gaver når dit barn fylder 3.

Tag hensyn til barnets ønsker – men til en vis grænse

Børn på 3 år kan kun til en vis grad udtrykke deres egne ønsker. De kan godt ønske sig en bestemt bamse eller lignende, hvilket man selvfølgelig kan lytte til. Men i 2 – 3 års alderen har børn har endnu ingen forestillingsevne, og kan derfor have svært ved at forestille sig, hvad de gerne vil have i fødselsdagsgave. Derfor er det mest oplagt at kigge på hvad barnet er optaget af. Kig eventuelt på hvad barnet leger med i vuggestuen, og lad dig inspirere heraf.

Hvis du ikke ved hvad du skal give dit barn i gave, så kan du i det følgende læse konkrete forslag til hvad der som regel optager børn i denne alder, og hvilket legetøj, der egner sig som gode gaver.

Børn elsker at røre sig: Legetøj til motorisk udfoldelse

Børn sidder sjældent stille ret længe ad gangen. Det er naturligt for dem at bevæge sig, og være i gang med leg og aktivitet hele dagen. Når barnet nærmer sig 3 år, har han eller hun efterhånden godt styr på både at gå og løbe. Det er derfor udviklende for barnet at komme fremad på en andre måder, for eksempel på en løbecykel eller en hoppeko. Begge dele sætter nye krav til barnets balance, og lader barnet udvikle sin balance og motorik. En gaveide, der giver barnet mulighed for at bevæge sig, kunne også være en havetrampolin. Disse er meget populære, og kan fås i et væld af størrelser og prisklasser. På de store modeller kan selv voksne få mulighed for at udfolde sig.

For at opsummere kan vi liste følgende gaveideer til 3 års fødselsdagen som alle giver god anledning til motorisk udfoldelse:

Hjernegymnastik og sproglig udvikling

I 3 års alderen er der både fuld fart på den motoriske udvikling, men barnets hjerne er i den grad også i rivende udvikling. Barnet lærer verden omkring sig at kende, og begynder at lære at tælle, og lære begreberne ovenpå eller ved siden af. Efterhånden som hjernen udvikler sig, følger sproget med. Hos børn udvikler sproget sig mest mellem 2 og 4 år. I netop denne periode suger børn nye ord til sig, og det er både vigtigt og sjovt at lege med sproget i denne alder. Derfor er det oplagt at vælge en fødselsdagsgave til barnet, som udfordrer barnets hjerne og samtidig forbedrer sproget. Sanglege og historier er som regel et hit i alderen. En bog med sjove rim og remser vil opfordre barnet til leg med sproget. Det må også gerne være vrøvleord, som barnet kan øve sig i at sige.

Godt legetøj til udvikling af sprog og hjerne kunne være følgende:

  • Puslespil med 6 brikker eller mere
  • Et spil man kan spille sammen, for eksempel vendespil, der styrker hukommelsen
  • Gode børnebøger, for eksempel med rim og remser, eller bøger om følelser

Stadig på bar bund med ønskelisten?

Hvis dit barn er så heldig allerede at have værelset fyldt med legetøj, så er der masser af andre gode gaveideer. En tur i svømmehallen, noget nyt tøj eller måske barnets første biograftur kan nævnes som gode gaver, der ikke er legetøj. Det giver samtidig mulighed for kvalitetstid med dit 3-årige barn.