Fødselsdage skal fejres med pomp og pragt – og ikke mindst et hav af sjove festsange. For hvor ofte er det lige, at du får muligheden for at fejre din bedstefars eller bedstevens runde fødselsdag? Se med her, hvor vi hjælper dig med at skrive en sjov festsang til ham eller hende, du holder af!

Festsange kan være så sjove, at halvdelen af selskabet græder af grin, inden andet vers er sunget færdigt. De kan også være tåkrummende pinlige eller utroligt rørende. Hvad end din festsang bliver det ene eller det andet, kan du være sikker på, at fødselaren vil sætte stor pris på din fantastiske opfindsomhed. Så find papir og blyant frem – nu skal der skrives festsang til den helt store guldmedalje!

Hvad er en god festsang?

Der findes et hav af gode festsange – og mindst lige så mange, der er det stikmodsatte. Men hvad er det egentlig, der gør en festsang god?

En god festsang består af flere dele – heriblandt personlige fortællinger, gode rim og en genkendelig melodi. Dertil skal den selvfølgelig afspejle den person, som den er skrevet til.    

Har du svært ved at skrive og rime, kan du vælge at købe en personlig festsang til ham eller hende, du har kær. På den måde er du sikker på, at fødselaren får en god festsang, som sent vil blive glemt.

Hvilken melodi skal du vælge?

Der findes et hav af gode og kendte melodier, som egner sig utroligt godt til hjemmeskrevne festsange – heriblandt:

  • Bamses fødselsdag (Hip hurra for bamsefar)
  • Der bor en bager på Nørregade
  • I en kælder sort som kul
  • Mariehønen Evigglad
  • I skoven skulle være gilde

… Og mange, mange flere! Når du vælger din melodi, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om melodien passer til den stemning, du ønsker at skabe, og om resten af gæsterne kender melodien.

Hvis du ønsker at skrive en sjov festsang, kan det være en god idé at vælge en melodi med gang i.

Skab en sjov rammefortælling 

Når du har fundet den rigtige melodi, mangler du rammefortællingen og de gode rim. Har du svært ved at finde ud af, hvad du skal skrive og synge om, kan det være en rigtig god idé at finde fotoalbummet frem.

Så snart du har bladret billederne igennem, har du helt sikkert et par sjove fortællinger, som skal ned på papir. Sørg for at skrive om episoder og kendetegn, som alle – eller i hvert fald de fleste – gæster vil kunne nikke genkendende til – enten fordi de var der, kender personen eller har hørt om episoden.

Sidst, men bestemt ikke mindst – rimene! Prøv dig frem, og slå op i synonym- og rimordbøger på nettet, hvis dine rim og rytmer ikke passer helt. Inden du ved af det, har du en fantastisk sjov festsang, som alle vil kunne synge med på!